Odlazak od mame

Agencija: Futura DDB;

Klijent: Uzajamno zdravstveno osiguranje

Nagrada: Zlato u kategoriji Najbolja kampanja na društvenim mrežama (Sempler);

BRIEF: Kampanja koja će aktivno uključivati mlade između 18 i 26 godina koji zbog prekida školovanja ili studija nisu više dopunski osigurani preko svojih roditelja. Sa ciljem da osiguranje Vzajemna (Uzajamna) imaju “top of-mind” kada budu prvi put u procesu samostalnog izbora dopunskog osiguranja.

RJEŠENJE: Prema podacima OECD-a, Slovenija je druga država na svijetu (!) po broju mladih koji još uvijek žive kod roditelja. Zato je Vzajemna (Uzajamna), sa svojim dopunskim osiguranjem koje je mladima potrebno kada izgube status studenta ili nakon napunjenih 26 godina i nisu više osigurani preko roditelja, željela osvijetliti taj problem. To karikira i rekorder slovenskih kinodvorana – film Pr’Hostar, koji se završava tako da mama kašikom hrani glavnog junaka Matevža koji je odavno odrastao. Zato smo zajedno s filmskom ekipom kreirali nastavak filma na internetu u kojem se Matevž pokušava osamostaliti od svoje mame.

REZULTAT: Kampanja je već u prve dvije sedmice prevazišla postavljene komunikacijske ciljeve. Na Facebooku je dostigla 160.000 fanova od ukupno 240.000 mladih u Sloveniji starosti od 18 do 26 godina. Od toga ih se gotovo 160.000 aktivno odazvalo na aktivaciju. Kampanja je prevazišla i poslovne ciljeve jer je okrenula negativan trend prodaje koji je danas opet pozitivan.

PROJEKTNI TIM

Predstavnici klijenta: Tomaž Krejačič, Barbara Kurevija
Vođa projekta u agenciji: Dragana Josipović
Kreativni direktor: Robert Bohinec
Umjetnička direktorica: Ana Kogovšek
Tekstopisac: Robert Bohinec
Digitalni strateg: Gregor Firbas
Dizajneri: Aleksandra Švigelj, Iztok Perko, Blaž Topolinjak
Programer: Žiga Pavlin
Produkcijska kuća: ekipa filma Pr’Hostar
Reditelj: Goran Hrvaćanin Fotograf/ilustrator: Anže Godec
Medijski zakup: Barbara Tomc, Maja Maroša
Ostali učesnici: Marjan Božič, Anika Dziewior Pavlin