Laško Stava (Laško Opklada)

Agencija: LUNA\TBWA;

Klijent: Pivovarna Laško Union

Nagrada: Zlatni sempler u kategoriji Inovativna upotreba komunikacijskog kanala (Sempler);

OPIS KAMPANJE: U izuzetno uspješnoj kampanji Laško Dvoboj, zajedno su se za zadnju bocu legendarnog piva Laško Zlatorog uz pomoć rima sukobili glumci Boris i Sebastian Cavazza. Takmičenje slavnog oca sa sinom privuklo je veliku pažnju javnosti i medija jer je originalnošću i uključivanjem ljudi znatno odskakalo od ustaljenih komunikacijskih modela.

Zato smo u novoj kampanji za Laško prenijeli i nadogradili osnovnu zamisao: nogometaši Marcos Tavares, bivši brazilski reprezentativac i kapiten Maribora, te Sebastjan Cimirotič, legendarni fudbaler Olimpije, takmičili su se za bocu Laškog. Onaj ko bude spretniji s loptom osvojit će dragocjenog Zlatoroga! Marcos i Cime su odmjerili snage na nogometnom igralištu, pobijedili su ekipu rukometaša Celja, a i na košarkaškom terenu su loptu uspješno smjestili u koš. U isto vrijeme su se za svog favorita kladili i navijači na posebnoj internet-stranici – ukupno je palo gotovo 370.000 opklada.

Za kraj opklade smo pripremili nešto sasvim posebno: prvi televizijski oglas uživo u kojem su Marcos i Cime ciljali flašu Laškog u gol. Spektakularni svjetlosni efekti, sudinica sa licencom FIFA-e, dva legendarna nogometaša i priča čiji rasplet unaprijed nije niko znao. Na kraju je uspješniji bio Marcos Tavares, koji je osvojio flašu Laškog. Zajedno sa njim veselili su se i oni koji su se kladili na njega.

PROJEKTNI TIM

Predstavnici klijenta: Rumen Kolev i Urban Kramberger
Vođa projekta u agenciji: Nina Zadnikar
Izvršni kreativni direktor: Janez Rakušček
Pisac teksta: Neja Činkole
Umjetnički direktor: Ljubo Bratina
Dizajneri: Matjaž Stare, Ivan Todorović
Interaktivna dizajnerica: Jasmina Ploštajner
Internet-strateg: Jan Omahen
Odnosi s javnošću: Helena Čož, Lina Antolič
Produkcija TV spotova: Kinomotel
Režiser TV spotova: Gregor Vesel
Produkcijska kuća Live Finale: Pro Plus, DVB, Event Lighting
Režiser: Marjan Kučej
Fotograf: Luka Kaše