DemocrARTization

Agencija: McCann Beograd;

Klijent: Muzej savremene umetnosti u Beogradu

Nagrade: Zlato u grupi Mobile (Golden Drum); Srebro u grupi Branded content and entertainment, kategorija: Online&Mobile (Golden Drum); Srebro u grupi Media, in the Best use of the medium category (Golden Drum); Srebro Adriatic – Best Piece (Golden Drum); Bronza Adriatic – Best Piece (Golden Drum);

PROBLEM: Glavna izložbena zgrada Muzej savremene umetnosti u Beogradu je zbog rekonstrukcije zatvorena za javnost duže od jedne decenije. Cijela jedna generacija odrasla je lišena mogućnosti da vidi bogatu, lokalnu i internacionalnu kolekciju umjetničkih djela. Ovo predstavlja ogroman gubitak i zaljubljenici u umjetnost za to krive nadležne. Uprkos protestima održanim ispred muzeja, umjetničko blago je ostalo nedostupno javnosti.

IDEJA: Kako bi se umjetnost ponovo učinila dostupnom ljudima, nekoliko najpoznatijih svjetskih i lokalnih brendova je okupljeno da bi pomogli u stvaranju virtualne izložbe nevjerovatnih razmjera. Napravljena je besplatna AR (augmented reality) mobilna aplikacija koja transformiše reklamne prostore i neke od proizvoda partnerskih brendova u umjetnička djela Muzeja savremene umetnosti u realnom vremenu.

REALIZACIJA: Aplikacija je lansirana i na Android i Ios platformi. Ona radi i na telefonima i tabletima i omogućava više od prostog prikazivanja umjetničkog djela. Poput virtuelnog kustosa, pruža audio objašnjenja o radovima poznatih umjetnika i pokazuje lokacije na kojima se mogu pronaći umjetnička djela Muzeja savremene umetnosti.

Aplikacija je promovisana putem digitalnih kanala Muzeja i njegovih novih partnera. Unaprijeđena verzija aplikacije uključuje i 3D modele skulptura koje Muzej posjeduje. Sada, milioni mogu da vide umjetnine Muzeja, bez obzira gdje se nalaze.

REZULTAT: Do sada se u kampanju uključilo 20 velikih svjetskih i lokalnih brendova (Coca-Cola, Fanta, Schweppes, Next, BMW, Honda, MINI, Diesel, Replay, Guess, Tommy Hilfiger, Delhaize, Raiffeisen banka, mts i drugi). Promotivni video na Facebooku je dostigao 200.000 pregleda za samo nedelju dana. Sa preko 90 publikacija, 20 nacionalnih novina i brojnih izvještaja na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, došlo se do 500.000 medijskih impresija.

PROJEKTNI TIM:

Kreativci: Zdravko Kevrešan, Sandra Stojanović
Vođe projekta: Jelica Jauković, Miloš Stanković
Kreativni direktor: Vladimir Ćosić
Produkcija: Fried
Tehnička podrška: Huge media
PR: Radiša Kričak, Ana Antić, Marija Vićić