Samo hrabro

Agencija: BBDO Zagreb;

Klijent: Zagrebačka pivovara

Nagrada: Rad je svrstan među 25 najboljih radova u Adriatic regiji (BalCannes); 

BRIEF: Kao pivo koje zna što je muškarcima bitno, Ožujsko je u suradnji s Referentnim centrom Ministarstva zdravlja RH za liječenje tumora testisa pokrenulo kampanju s ciljem podizanja svijesti muškaraca o zdravlju testisa. Ovogodišnjom kampanjom trebalo je nastaviti dobre rezultate koje je postigla kampanja “Počeši s razlogom”: komunicirati s muškarcima na njima blizak način, podići svijest o važnosti njihova zdravlja i potaknuti ih da prime stvar u svoje ruke, odnosno da obave pregled testisa.

RJEŠENJE: U svojoj prvoj inačici, kampanja “Počeši s razlogom” pozivala je muškarce da obave samopregled. U radu “Samo hrabro” koji se trebao logično nastaviti na prvu kampanju, no opet ponuditi novi način gledanja na problem, odlučili smo muškarce potaknuti da odu korak dalje, odnosno da posjete urologa kako bi provjerili zdravlje svojih testisa. Imajući na umu kako je tema osjetljiva, problemu je trebalo pristupiti oprezno – kako podići svijest o eventualnom problemu bez izazivanja panike i straha? Oslanjajući se na nešto što je muškarcima blisko, poput češanja. A osim što se vole uzdati u osjetilo opipa, muškarci su i vizualni tipovi. Zato smo u prvoj kampanji testise češali, a u ovoj smo odlučili jednostavno ih – pokazati.

REALIZACIJA: Kampanja “Samo hrabro” sastojala se od jednominutnog televizijskog spota, outdoor plakata te popratnih materijala osmišljenih i(li) pozicioniranih na način da privuku pažnju ciljane skupine, poput plakata u teretanama ili bokserica s prilagođenom komunikacijom.

REZULTATI: Kao rezultat kampanje, sve više muškaraca odlučuje se na odlazak urologu kada uoče promjene na testisima. U drugoj godini kampanje otkrivena su 43 nova slučaja raka testisa. Time se ukupan broj muškaraca kod kojih je od lansiranja kampanje u 2016. rak testisa otkriven u ranoj fazi popeo na 89.

PROJEKTNI TIM

Glavni kreativni direktor: Almir Okanović
Kreativni direktor: Miro Perić
Senior dizajner: Ivan Karaga
Planer: Željko Krešić
Vođa projekta: Irena Kapetanović