One Book for Peace

Agencija: New Moment New Ideas;

Klijent: Međureligijsko vijeće Bosne i Hercegovine

Nagrade: Rad je svrstan među 25 najboljih radova u Adriatic regiji (BalCannes); Golden Drum, Group F Design in the Product Design category (Golden Drum); Silver Drum, Group E Direct in the Publication category (Golden Drum); Golden Drum Adriatic – Best Piece (Golden Drum); Zlatni Sempler u kategoriji najbolja PR strategija ili promocija (Sempler); Zlatni sempler u kategoriji Najbolji novi medij/medijski format (Sempler); Grand Prix za 2017. godinu (UEPS), Nagrada Dragan Sakan New Idea za 2017. godinu (UEPS), Zlato u kategoriji Promocija srpske kreativnosti u inostranstvu (UEPS), Zlato u kategoriji Promotivna integrisana kampanja – kultura i edukacija (UEPS), Zlato u kategoriji Direktni marketing (UEPS), Srebro u kategoriji Print (UEPS), Zlato u kategoriji Korporativni i interni PR (UEPS), Zlato za Online marketing kampanju (UEPS), Zlato u kategoriji Društveno odgovorne kampanje – neprofitni sektor (UEPS), Srebro u kategoriji Kreativna upotreba medija (UEPS);

BRIEF: Vjerske razlike su i dalje u osnovi mnogih konflikata širom svijeta. Međureligijsko vijeće BiH željelo je stati na put predrasudama i podići svijest o značaju međureligijskog dijaloga.

ZADATAK: Ujediniti dvije religije i poslati poruku mira cijelom svijetu. 

RJEŠENJE: Kreirana je knjiga koja objedinjuje učenja iz Biblije i Kur’ana. Stihovi su štampani jedan do drugog, fokusirajući se na teme kao što su Jedan Bog, Mir, Ljubav, Nada, ukazujući na sličnosti u učenjima.

REALIZACIJA: Knjiga je premijerno predstavljena na Al Jazeera Balkans kao izazov i poziv da se zajednički odgovori na složena religijska i svjetovna pitanja. Knjiga je poslana uticajnim vođama, kao što su papa Franjo, Donald Trump i šef UN-a Antonio Guterres.

REZULTAT: Ljudi sa svih kontinenata posjetili su web-stranicu onebookforpeace.org kako bi došli do primjerka knjige. Knjiga je uspjela dotaći 53 miliona srca. Za ostvarenje ovog projekta bilo je neophodno posvetiti se određivanju multidimenzionalnih komunikacionih kanala kako bi se savršeno odrazila svaka misao i osjećaj koji smo imali na ovu temu. Ovaj projekat dobio je mnogobrojna priznanja u svijetu, a najprestižnija od njih su pet kanskih lavova.

PROJEKTNI TIM

Vođa projekta: Jasmina Nikolić
Kreativna direktorica: Ana Šutić
Umjetnički direktor: Igor Milovanović
Tekstopisac: Ana Šutić
Drugi autori: Žarko Sakan, Lazar Sakan, Dragan Rujević, Kalpesh Patankar, Branka Conić, Marija Bajić, Maša Vučković, Goran Rudinac, Mirnes Kovač, Vladan Anđelković, Sambhav Khandelwal, Aleksandar Krstić, Stano Đuranović
Produkcija: Emote Productions