Coca-Cola soba u Muzeju iluzija

Agencija: Mayer McCann Ljubljana;

Klijent: Coca-Cola Slovenija

Nagrada: Srebro u kategoriji Ambijentalno oglašavanje (SOF);

OPIS: Muzej iluzija je novi “hot spot” tinejdžera i poligon za punjenje zidova na društvenim mrežama, posebno “obrnuta soba”. Kako smo željeli na fotografije koje se dijele uključiti i našu robnu marku, sobu smo jednostavno ugrabili. Tako je u prazničnom decembru “obrnuta soba” zasjala u Coca-Colinim tonovima kako vizuelno, tako i zvučno. U najposjećenijem mjesecu do sada muzej je posjetilo više od 10.000 posjetilaca, sa kampanjom smo ostvarili mnogo interakcija na svim društvenim mrežama. Kampanju smo podržali i kroz naše kanale gdje su mladi mogli osvojiti ulaznice za ulaz preko reda; sa mjesta događaja smo se uživo javljali prilikom posjete poznatih obožavatelja te Djeda Božičnjaka.

CILJEVI: Coca-Cola kotira visoko na ljestvici omiljenosti među mladima, što je jako važno za kompletan ugled marke. Decembarska kampanja je ionako već tradicionalno posvećena mladima. Njen zadatak je da uspostavi pozitivnu interakciju te da se na inovativan način uključi u “cool” stvari u životu mladih.

Ciljna skupina projekta su mladi i stariji tinejdžeri, koji su i najčešći posjetioci Muzeja iluzija i djelitelji fotografija. Ta ciljna skupina je najmanje osjetljiva na klasične oglašivačke podražaje. Istovremeno je najspremnija na spontane i inovativne interakcije s markama.

REALIZACIJA: U decembru smo u obrnutu sobu postavili sto sa Coca-Colama, plakate, retro zvučnik s Avicijevom muzikom, crveni tepih i još par zanimljivih dodataka. Osim spontanog dosega posjetilaca, sobu smo oglašavali i dijeljenjm besplatnih ulaznica za brzi ulaz. Cjelokupna interakcija se, naravno, dogodila u digitalnom svijetu.

REZULTAT: Muzej je u decembru posjetilo više od 10.000 mladih, s kampanjom smo dosegli više od 20.000 spontanih interakcija na Instagramu, Snapchatu i Facebooku. Poruke o kampanji su stigle do više od 100.000 korisnika ciljne skupine, čime smo dosegli veći dio odabrane skupine.

PROJEKTNI TIM

Predstavnica oglašivača: Anja Vačun
Vođa projekta u agenciji: Tanja Jerala Vizjak
Kreativni direktor: Matjaž Germ
Tekstopisac: Andreja Počkaj
Umjetnički direktor: Blaž Žnidarič
Dizajner: Aleš Salokar
Ostali saradnici: Jan Porič, Net Projekt, Igor Remeta