Plaktivat – Potrošački lavirint

Agencija: TAM-TAM;

Klijent: TAM-TAM d.o.o.

Nagrada: Zlato u kategoriji Štampani oglasi i plakati (SOF);

BRIEF: Kampanja je željela pobuditi razmišljanje i stvoriti svijest o alternativnim oblicima opskrbe proizvodima te njihovu pozitivnu sliku u društvu.

RJEŠENJE: “Potrošački lavirint” Nal Klemen (apsolvent Akademije likovnih umjetnosti i dizajna).

KREATIVNA IDEJA: Autor svojim gradskim plakatom otvara novi pogled na nama i onako sam po sebi razumljiv stav o potrošnji. Prikazuje kako smo svi uhvaćeni u lavirint potrošnje i koliko se snažno moramo potruditi da uopće upoznamo alternativu i nađemo izlaz. Materijalni proizvodi su postali naš statusni simbol i samo se rijetko zapitamo u kakvim su uslovima proizvedeni.

Mišljenje strukovne komisije: “Kada smo izabrali pobjednika Plaktivatovog natječaja na temu alternative potrošnji, ispalo je da je teško uspostaviti distancu prema izabranoj temi sveprisutne potrošnje. Prijavljeni radovi su u većoj mjeri prikazivali probleme koje potrošnja donosi kao i njene alternative. Kao da smo svi zajedno toliko uključeni u kupovine da nam je teško uopće vidjeti i prepoznati alternativu. Zato smo nagradili rad koji to ilustruje na najbolji način.

Plaktivat je društveno odgovorni natječaj za dizajn gradskog plakata koji objedinjava društveno odgovorne ideje, kreativno stvaranje i javni medij. Gradski plakat, kao izuzetno raširen i, istovremeno, najstariji medijski format, postavlja u ulogu kritično raspoloženog promatrača i podstiče javnost na razmišljanje i akciju.

REALIZACIJA: 500 plakatnih mjesta po Sloveniji – format: gradski plakat (140 x 200 cm)

PROJEKTNI TIM

Autor i realizator natječaja Plaktivat – Alternative potrošnji: TAM-TAM d.o.o.
Partner: Umanotera, Slovenska fondacija za dugoročni razvoj
Stručna komisija:
Zavod za riječi i misli: Gal Erbežnik, predsjednik
Edition Digital: Ana Ivandič
Pristop: Matija Kocbek
BPCS: Miha Bevc
Luna\TBWA: Tine Lugarič
Umanotera: Gaja Brecelj
TAM-TAM: Tomaž Drozg