Donat Trump

Agencija: Pristop;

Klijent: Atlantic Grupa

Nagrada: Zlato u kategoriji Digitalno komuniciranje (SOF);

BRIEF: Godine 2016. dogodio se najveći reality show do sada – američki predsjednički izbori. Novi američki predsjednik je postao kandidat koji je, za većinu političke elite, bio potpuno nečitljiv. I, Donat Mg, koji pomaže da provarimo svašta, bio je spreman.

IDEJA: Apolona, boga svjetlosti, proljeća, umjetnosti i moralne čistoće, na etiketi je zamijenio njegov antipod, naduveni DONAT TRUMP. Za manje od 24 sata, nakon objave rezultata, odabrane uticajne ljude iz Slovenije i Hrvatske na njihovim je radnim stolovima dočekala tematska plastična boca s parafrazom pobjedničkog slogana: Make Digestion Great Again.

REALIZACIJA: Čim je kampanja počela, njen vitalni dio su bile reakcije na društvenim mrežama. Ljudima sa cijelog Balkana se doslovno otvorilo, jer je u tom trenutku svako osjetio potrebu da iz sebe izbaci sve nagomilane emocije. Za manje od tri dana smo zabilježili oko 1.500 komentara i preko 8.000 lajkova. Da zaključimo: s minimalnom investicijom u prigodne plastične boce, uspjelo nam je milionima ljudi probavu učiniti zabavnom i politički nekorektnom.

PROJEKTNI TIM

Kreativni direktor: Blaž Vuk
Umjetnički direktori: Matija Kocbek, Vida Igličar
Direktor projekta: Živa Švagelj
Vođa projekta: Tea Rojec
Internet-savjetnica: Anja Avberšek
Tekstopisac: Blaž Vuk
Dizajnerica: Vida Igličar
Ilustrator: Klemen Lazarevič