#Minidentiteta

Agencija: Sonce.net;

Klijent: BMW Group Slovenia

Nagrade: Zlato u kategoriji Digitalne komunikacijske kampanje (SOF); Srebro u kategoriji Digitalno komuniciranje (SOF);

BRIEF: Povećati svijest o širokoj paleti vozila MINI (MINI nije jedan), te potencijalne kupce privući na testne vožnje.

REALIZACIJA: Za automobilsku robnu marku MINI kreirali smo i realizirali cjelovitu influencer marketing kampanju za prezentaciju porodice vozila MINI, posebnog MINI finansiranja te promociju testnih vožnji.

Kampanja kojom smo ciljali vrlo heterogenu ciljnu skupinu, s relativno visokom rezistencijom na klasične oglašivačke poruke, kreirana je kao preplitanje sadržaja društvenih mreža MINI i profila njegovih poznatih vozača s internet-stranicom www.minidentiteta.si. Isto tako, na internet-stranici smo uspješno povezali organsko kreiranje sadržaja s korporativnim sadržajima.

KREATIVNA IDEJA: Ako voziš MINI, imaš #MINIDENTITET. MINI se od ostalih marki razlikuje po izuzetno visokom stepenu pripadnosti kojeg imaju vozači. Željeli smo tu ljubav prema robnoj marki pokazati tako što smo na jednom mjestu skupili sve MINI priče najpoznatijih MINI vozača u Sloveniji sa vrlo različitim životnim stilovima i identitetima. Povezali smo se sa glumcima, blogerima, putnicima, chefovima i kreativcima. Oni su mjesec dana objavljivali svoje MINI trenutke na svojim profilima na društvenim medijima sa oznakom #MINIDENTITETA, a mi smo sve priče prikazali u mozaiku Minidentitet. U cjelokupnu kampanju smo uključili 18 pojedinaca sa jakim idealnim identitetima koji su pripadnici pojedinih ciljnih skupina i/ili imaju na njih uticaj. Istovremeno su snažno prisutni na društvenim medijima.

REZULTATI: Prikupili smo više od 1.500 brendiranih objava poznatih ličnosti koje su na Facebooku, Instagramu i Twitteru ostvarile više od 51.000 interakcija te 176.000 pregleda internetske stranice kampanje sa skoro 20-postotnom interakcijom korisnika. Postigli smo 100% zauzetost termina za testnu vožnju (s redom za čekanje).

Prodaja automobila MINI je u 2016. godini (bez drugih komunikacijskih aktivnosti) porasla za 67%. U grupaciji BMW kampanju predstavljaju kao Best Practice primjer na regionalnom nivou.

PROJEKTNI TIM

Predstavnici klijenta: Eva Aljančič, Anja Bizjak
Direktor projekta u agenciji: Sebastijan Pregelj
Vođa projekta u agenciji: Mojca Felicijan
Kreativne direktorice: Nina Dinjaški, Nina Tanhofer
Tekstopisci: Nina Tanhofer, Mojca Felicijan
Specijalista za društvene mreže: Nina Tanhofer
Umjetnički direktor: Artur Felicijan
Dizajneri: Artur Felicijan, Milica Živanović
Digitalna medijska agencija: Iprom