Kocbek

Agencija: VBG;

Klijent: Uljara Kocbek

Nagrada: Grand Prix u kategoriji Dizajn; agencija: VBG; klijent: Uljara Kocbek

BRIEF: Uljara Kocbek na isti način proizvodi vrhunsko bundevino ulje još od 1929. godine. Potrebno je napraviti novi high-end proizvod koji će biti simbol njihovog kvaliteta i dugogodišnje tradicije.

RJEŠENJE: Deda, Anton Kocbek, još je 1929. godine koristio žig AK kojim je označavao svoj vrhunski proizvod – ulja od bundeve. Sama proizvodnja je porodična tajna i još uvijek se prenosi s generacije na generaciju. Od 825 vrsta bundeve, samo je jedna primjerena za proizvodnju ulja od njenih sjemena i samo ona najbolje uspijeva upravo u okolici uljare Kocbek. Tamo je prerađuju lokalni – ekološki osviješteni prerađivači.

REALIZACIJA: Žig i tradicija su osnova oblika boce i ambalaže. Svaka boca je ručno duvana od najčistijeg stakla kojeg mogu praviti samo majstori u Staklari Hrastnik. I postavljena u kutiju od recikliranog, stoljetnog hrastovog drveta. Tradiciju, ručnu izradu i slovensku priču na taj smo način prenijeli na finalni proizvod koji je namijenjen zahtjevnijim kupcima. Zeleno zlato pomoću pipete brižno služe i u prestižnim restoranima u najvećem neboderu na svijetu – Burj Al Khalifi (Dubai).

PROJEKTNI TIM

Klijent: Uljara Kocbek
Agencija: VBG Umjetnički direktor: Gregor Žakelj Tekst: Tadej Bučar
Proizvodnja boce: Steklarna Hrastnik
Letterpress tisak: Tiporenesansa