Laško Dvoboj 

Agencija: LUNA\TBWA;

Klijent: Pivovarna Laško Union

Nagrade: Grand Prix u kategoriji Film (SOF), Zlato u kategoriji Cjelovite komunikacijske kampanje (SOF); Srebro u kategoriji Inovativna rješenja (SOF); Srebro u kategoriji Direktno komuniciranje (SOF); Srebro u kategoriji Digitalno komuniciranje (SOF); Veliki Sempler za najbolju medijsku strategiju (Sampler), Zlatni Sempler u kategoriji Strateška upotreba medijskog interneta (Sampler);

BRIEF: Laško je vodeći brend piva u Sloveniji, ali zbog sve konkurentnijeg tržišta, njegov tržišni udjel se u posljednjih 10 godina smanjio za 37%. Što je još važnije, imidž brenda je opadao. Percipirano je kao “brend generacije očeva”. Izazov je bio promijeniti mišljenje potrošača i pozicionirati Laško kao tradicionalni, ali moderniziran slovenski brend, koji povezuje različite generacije “očeva i sinova” kroz izgradnju emocionalnih veza s brendom.

RJEŠENJE: Izgradili smo integriranu komunikacijsku kampanju temeljenu na novoj suštini brenda “Izgradite svoj karakter”. Da bi se postigla međugeneracijska veza između mlađe i starije ciljne skupine, izrazili smo unutrašnju snagu osobe kroz odnos oca i sina.

KREATIVNA IDEJA: Najbolje priče često počinju sa opkladom. Ova je počela sa opkladom između slavnog otac-sin dvojca, Borisa i Sebastiana Cavazze, za posljednju bocu piva koja će otići onome koji se pokaže boljim u korištenju rima u svakodnevnim situacijama.

REALIZACIJA: “Dvoboj” je počeo s prvom epizodom u kojoj pada opklada, a nastavio se serijom “borbi rimama” na svim kanalima. Publika je odlučila ko je pobjednik glasanjem za svoga favorita na web-stranici Duel.si. Odabrane rime su korištene na plakatima širom Slovenije i na plakatima u omiljenim barovima i restoranima autora. Štoviše, glasanje je bilo moguće i u trgovinama. Dizajnirali smo posebnu interaktivnu policu za trgovinu sa senzorima. Potrošači su glasali za svoga favorita uzimajući pivo sa jedne ili druge strane police.

PROJEKTNI TIM

Predstavnici klijenta: Rumen Kolev, Urban Kramberger
Vođe projekta: Nina Zadnikar, Dali Bungič, Tea Dežman
Kreativni direktor: Janez Rakušček
Tekstopisci: Vlasta Merc, Neja Činkole, Jan Omahen
Umjetnički direktor: Jure Sotler
Dizajner: Ivan Todorović
Digitalni strateg: Filip Dobranić
Interaktivni dizajner: Jasmina Ploštajner
PR: Katja Krumpak
Produkcija: Kinomotel
Režiser: Gregor Vesel
Fotograf: Luka Kaše
Medijska agencija: Media Publikum