The Cancer Bra

Agencija: Grey Ljubljana;

Klijent: Palmers Textil AG

Nagrade: Grand Prix u skupini Neposredno komuniciranje (SOF); Zlato u skupini Digitalne komunikacijske kampanje (SOF); Zlato u skupini Inovativna rješenja (SOF); Zlato u skupini Digitalno komuniciranje (SOF); Zlatni sempler u kategoriji Najbolji novi medij/medijski format (Sampler);

BRIEF: Palmers vodi brigu ne samo o spoljašnjoj ženskoj ljepoti (fizička ljepota) već i o unutrašnjoj (zdravlje žena), i zato je želio povećati svjesnost žena o životnoj ulozi samopregleda dojki u ranom otkrivanju raka dojki. Zadatak agencije je bio aktivacija u Palmers trgovinama koja će podstaknuti žene na redovan samopregled dojki.

IDEJA: Žene se svojim dojkama intenzivno posvjećuju samo prilikom kupovanja grudnjaka. Zato je Palmers napravio The Cancer Bra, prvi grudnjak s rakom dojki. Silikonska kuglica veličine kancerogenog tumora svojim je pomjeranjem jasno simulirala jeziv trenutak kada žena na svojoj dojci napipa rak. Priložena poruka je žene, preko NFC privjeska, vodila na internet stranicu na kojoj su saznale sve o značaju redovnog samopregleda.

REZULTAT: Kampanja je, i pored minimalnog budžeta, dosegla 32% ciljne skupine (18 do 60 godina) te nevjerovatnih 50% aktivne slovenske populacije. O njoj su odmah počeli opsežno izvještavati svi značajniji mediji, a intenzivno su je podržale i najuticajnije žene na internetu. Žene su tako postale zagrijani glasnici kampanje, zbog čega je ona brzo postala jedna od najmasovnijih/intenzivno dijeljenih kampanja na društvenim mrežama.

PROJEKTNI TIM

Predstavnica klijenta: Tina Kunšič
Direktor projekta u agenciji: Matjaž Butara
Vođe projekta u agenciji: Teja Rajšp, Nina Bergoč
Strateška direktorica: Špela Žorž
Izvršna kreativna direktorica: Petra Krulc
Kreativni direktori: Katja Petrin Dornik, Petra Krulc
Umjetnički direktor i dizajner: Matija Primc
Tekstopisci: Katja Petrin Dornik, Petra Krulc
Umjetnički direktori: Matija Primc, Petra Krulc
Internet dizajner: Edo Nasufović
Upravljanje društvenim mrežama: Monika Habjanič
PR: Teja Rajšp, Monika Habjanič
Produkcijska kuća: Bright Visuals, ArtRebel
Reditelj: Rok Lukšič
Direktor fotografije: Dominik Istenič
Dizajn zvuka: Matjaž Moraus Zdešar, Peter Žerovnik, Jure Strajnar, Aljaž Lukan, Zavod Tevefon
Kreiranje i produkcija internet stranice: Grey