Triglav

Agencija: Taktik;

Klijent: Geodetska uprava Republike Slovenije

Nagrada: Grand Prix u kategoriji Brendirani ili kreirani sadržaji (SOF);

ZADATAK: Slovence je za geodetska mjerenja briga samo onda kada treba odrediti granicu sa susjedom.

Naš je zadatak bio da široj slovenskoj javnosti predstavimo rezultate nezanimljivog, strukovno zahtjevnog trogodišnjeg projekta Geodetske uprave Republike Slovenije pod naslovom “Osavremenjivanje podatkovne infrastrukture za smanjivanje rizika i posljedica od poplava”.

RJEŠENJE: Projekat je, između ostalog, geodetima omogućio brže i preciznije određivanje visina. Pri obezbjeđivanju poplavne sigurnosti, naime, centimetar vodotoka gore ili dole može predstavljati poplavu ili je spriječiti. Projektu prilagođena infrastruktura za određivanje visina nam je porodila pitanje: Šta mi možemo izmjeriti a da o tome svi pričaju?

IDEJA: Izabrali smo Triglav – najveću slovensku planinu i nacionalni ponos – te pozvali medije na press-konferenciju na kojoj će biti saopštena novoizmjerena visina Triglava te predstavljeni rezultati projekta.

REZULTATI: 34 centimetra niži Triglav postao je glavna vijest u medijima i na društvenim mrežama. Novu visinu najveće slovenske planine i ključne rezultate “suhoparnog” geodetskog projekta tretirala su 63 medijska napisa, a događanje na društvenim mrežama je bilo lijepo prezentirano u programu nacionalne radiostanice na kojoj su prilog započeli: “Danas na društvenim mrežama glavna vijest nije štrajk ljekara, već visina Triglava.”

PROJEKTNI TIM

Vođa projekta: Sanja Grobovšek
Kreativa: Matjaž Klipšteter, Vera Stanković, Sanja Grobovšek
Predstavnik klijenta: mag. Jurij Režek