Štartaj Slovenija

Agencija: Formitas BBDO;

Klijent: Spar Slovenija

Nagrade: Grand Prix u kategoriji Cjelovite komunikacijske kampanje (SOF); Rad je svrstan među 25 najboljih radova u Adriatic regiji (BalCannes); Zlatni Sempler u kategoriji Strateška upotreba media mixa (Sempler);

BRIEF: Spar Slovenija 2016. godine obilježava 25. rođendan koji želi iskoristiti za komunikacije koje će učvrstiti njegovu ulogu u društvu i uticati na to da se marka Spar tješnje poveže sa mladom generacijom.

KREATIVNI KONCEPT: Sloveniju je 2015. napustilo tri puta više mladih između 25 i 35 godina nego 2010. godine. To saznanje je pokrenulo projekat Startaj Slovenija. Analiza ciljne skupine je pokazala da ti potrošači uopće ne vjeruju markama zahtijevajući od njih više od lijepih, površinskih priča. Od marki žele da djeluju društveno odgovorno i pomognu u rješavanju konkretnih izazova.

Startaj Slovenija je projekt koji kroz inovativno partnerstvo povezuje Spar Slovenija i POP TV kako bi slovenskim poduzetnicima pomogao da otvore vrata u svijet poduzetništva i to kroz podršku cijele države. Spar, u okviru projekta, kao prvi slovenski trgovac pruža ruku dvanaestorici novopečenih poduzetnika koji žele pokazati da se u Sloveniji može uspjeti. Spar je dvanaestorici kandidata u svojim megamarketima omogućio ekskluzivnu prodajnu policu ponudivši im mentorstvo pri lansiranju proizvoda.

REALIZACIJA: Realizirano je preko 300 PR objava u medijima. Većina mladih poduzetnika je ostvarila najbolju prodaju u svojoj proizvodnoj kategoriji. Emisija “Startaj Slovenija” se svrstala među tri najgledanije zabavne emisije. Spar je postao prepoznat kao najinovativnije ka potrošačima usmjereno poduzeće.

PROJEKTNI TIM:

Spar Slovenija:
Generalni direktor: mag. Igor Mervič
Vođa marketinga: Janja Štular
Samostalna stručna saradnica u marketingu: Nataša Purgaj
Samostalna stručna saradnica u marketingu: Pika Breskvar
Samostalna stručna saradnica u marketingu: Maja Zajec

Formitas BBDO
Direktorica projekta i kreativna direktorica: Mojca Randl
Medijski strateg i kreativni direktor: Mitja Tuškej
Umjetnički i kreativni direktori: Blaž Ritmanič, Ivan Momirov
Vođe projekta: Tjaša Klemen, Žana Močnik
Sadržajni marketing: Urška Tuškej Lovšin
Kreativna direktorica i tekstopisac: Sara Mekinc
Tekstopisac: Jure Korenc
Konsultantica za društvene mreže: Ana Eterović Klemenčič
Dizajneri: Tilen Žagar, Janez Klemenčič

Pro Plus:
Direktor projekta: Aleš Muhič
Kreativni direktor: Donald Rose
Tekstopisac: Jan Golja