Superseniori

Agencija: McCann Zagreb;

Klijent: Zaklada Zajednički put

Nagrada: Bronza u kategoriji Društvene akcije (Idea X);

PROBLEM: Prema popisu stanovništva, broj osoba starijih od 65 godina u Hrvatskoj je preko 750.000, odnosno 17,7% ukupne populacije, što Hrvatsku svrstava iznad prosjeka zemalja Europske unije. Takvi demografski podaci govore da je Hrvatska zakoračila u demografsku starost. U isto vrijeme, rezultati istraživanja su pokazali kako su starije osobe u Hrvatskoj marginalizirane u pogledu svog društvenog utjecaja, imaju slabiju ekonomsku moć, socijalno su isključene, ne poznaju prava koja im pripadaju kao starijim osobama te se osjećaju osamljene, povlače se u sebe i postaju pasivne.

Zaklade Zajednički put i Slagalica aktivno rade na boljoj integraciji starijih osoba u društvo te je njihov primarni fokus na podizanju svijesti javnosti o potrebama i pravima starijih osoba, kao i društvenim i individualnim posljedicama kršenja njihovih prava.

RJEŠENJE: Kako bi osvijestili širu javnost o ovom problemu, osmislili smo kampanju Superseniori. Kampanja je uključila četiri osobe iz hrvatskog javnog života, a to su Toni Cetinski, Janko Popović Volarić, Iva Šulentić i Antonija Blaće, koji su u TV spotu iznosili problematiku integracije starijih osoba u hrvatsko društvo. Kako bi postigli veću primjećenost, njihova lica su starila za vrijeme trajanja spota tako da, kada se spot primaknuo kraju, poruku su govorile starije verzije poznatih osoba. Ovime smo postigli vizualno upečatljivi efekt i potaknuli širu javnost da osvijesti kako stariji nisu neki drugi ljudi, već ćemo svi mi jednoga dana biti stariji.

PROJEKTNI TIM

Zaklada Zajednički put:
Marta Šafar

McCann Zagreb:
Kreativni direktori: Hrvoje Škurla, Daniel Vuković
Umjetnički direktori: Sonja Zavacki Čepelak, Krešimir Grancarić
Tekstopisac: Hrvoje Škurla
Vođa digitala: Ena Lukić
Direktor klijent servisa: Saša Ivan