Pričajmo jezikom ravnopravnosti

Agencija: Imago Ogilvy;

Klijent: Ženska soba

Nagrade: Zlato u kategoriji Društvene akcije (Idea X); Srebro u kategoriji Najbolja cjelovita kampanja (Idea X);

BRIEF: Živimo u društvu u kojem su muškarci još uvijek povlašteniji od žena, bilo poslovno i profesionalno (veće plaće, veća zastupljenost na višim pozicijama), bilo u društvu (manje diskriminirani, manje osuđivani i prozivani).

Neravnopravnost među spolovima vidljiva je ne samo kroz društvene norme i ponašanje nego prije svega kroz jezik i njegovu uporabu.

Upravo ta činjenica koristi se za osnovnu ideju imidž kampanje za Ženske feminističke udruge.

RJEŠENJE: Osim što hrvatski jezik sadrži veliki broj pogrdnih riječi kojima se opisuju žene, neke pozitivnije riječi, nažalost, još uvijek nemaju svoju službenu žensku inačicu: vođa, mislilac, znalac, mudrac, govornik… samo su neke od tih riječi.

Isto tako, dok su mnogi od nas naslijedili djedovinu, bakovinu nije naslijedio nitko.

U poznatom rječniku Branimira Anića, pojam muškarac je definiran kao: “odrasla osoba muškog spola”, a pojam žena kao “osoba po spolu suprotna muškarcu”.

S obzirom na to da riječi imaju veliku moć promjene, a jezik snažno utječe na psihu društva, njegovu toleranciju i ponašanje, fokus kampanje usmjerili smo upravo na njih.

KREATIVNA IDEJA: U prvi plan stavljamo jezične neravnopravnosti koje svakodnevno koristimo a da toga nismo ni svjesni. Istovremeno pozivamo javnost da doprinese borbi za ravnopravnost predlaganjem ženskih inačica tih poznatih riječi muškog roda.

Ukratko, kampanjom upućujemo poziv javnosti: Pričajmo jezikom ravnopravnosti.

REALIZACIJA: Kampanja je realizirana kroz tiskane oglase, OOH, TV i radio, a prikupljene ženske inačice riječi bit će objavljene u Rječniku ravnopravnosti.

PROJEKTNI TIM

Glavni kreativni direktor: Igor Mladinović
Kreativna direktorica: Mirka Modrinić
Tekstopisac: Domagoj Delić
Umjetnički direktor: Goga Golik
Vođa projekta: Danijela Maričević

Stariji izvršni direktor: Željka Perković